Urban Escape

Plovdiv- capitala europeana a culturii – 2019

Plovdiv este al doilea oras ca marime din Bulgaria si a fost ales pentru 2019 ca si capitala europeana a culturii. Acesta este total diferit fata de celelalte orase pe care le-am mai vizitat din Bulgaria, ofera un mix de istorie antica, medievala cu influente culturale de la cea otomana pana la cea moderna.

Mai jos sunt o parte din obiectivele vizitate in Plovdiv:

Stadionul Roman – aflat chiar pe strada pietonala principala, sau mai bine spus sub strada principala se gasesc ruinele stadionului construit in secolul al doilea in timpul imparatului Adrian. Se poate vedea partea Nordica a constructiei impreuna cu zidul fortificat al vechii cetatii,  cea mai mare parte a stadionului se afla sub cladirile cu magazine.

Stadionul era unul dintre cele mai mari din acea perioada, format din 14 randuri de blocuri din marmura si avea o capacitate de aproximativ 30.000 locuri. Poti alege sa te plimbi printre ele, sa le admiri de la cafeneaua alaturata sau chiar sa viziteti in proiectie 3D intreg stadionul.

Moscheea Dzhumaya– aflata langa stadionul roman, a fost construita pe locul fostei catedrale Sveta Petka Tarnovska, imediat ce orasul a fost ocupat de catre armata otomana. In timpul domniei lui Sultan Murad al II-lea (1421-1431) vechea cladire a fost demolata si inlocuita cu moscheea actuala, numele acesteia in traducere insemnea moscheea principala de vineri. Moscheea se poate vizita doar in afara orelor de rugaciuni.

Kapana – cartierul boem al artistilor, se afla la mica distanta de strada principala. Cu aproape 5 secole in urma aceasta zona era destinata mestesugarilor si artistilor, numele stradutelor te duc cu gandul catre acele vremuri (Strada Pielariei, Strada Fierului, Strada Aurului). In prezent este zona destinata creativitatii: expozitiilor, atelierelor, galeriilor, locul unde se strang artistii si artizanii. In ultimii ani, stradutele din Kapana au devenit opera de arta ale artistilor urbani.

Teatrul Antic – aflat in zona de sud a centrului vechi, este una dintre cele mai bine pastrate constructii antice din lume. Teatrul a fost descoperit in sec. XX, in urma unor lucrari de marire ale scolii gimnaziale. Recent s-a descoperit o inscriptie cu anul constructiei, anul 90 al secoluI I.

Teatrul, inca este de actualitate, este locul unde se sustin cateva festivaluri de opera si de muzica.

Complexul arheologic Nebet Tepe – aflat pe dealul din centrul vechi al orasului, este locul ce iti ofera cea mai buna panorama si poti sa descoperi modul de dezvoltare al orasului. Este locul de unde a pornit istoria veche de peste 6000 ani a orasului, de la ruinele tracice la cartierul artistilor si pana la cladirile actuale.

Forumul roman– langa strada principala pietonala, au fost descoperite in 1971, in timpul constructiei cladirii in care functioneaza Posta din Plovdiv, ruinele ce fac parte din forumul roman. Zona este protejata si se fac in continuare sapaturi arheologice pentru a putea deveni un obiectiv turistic de vizitat.

Un oras atat de vechi si asupra caruia fiecare dintre epoci si-a pus amprenta nu putea sa lipseasca si arhitectura autentica a caselor balcanice asimetrice si a caselor din stilul barocului European. Casele au fost reconditionate si colorate in culori deschise ce iti fac cu ochiul pentru a fi trase in poze. Cateva dintre acestea gazduiesc galerii, expozitii sau au fost destinate muzeelor (casa Balabanov, casa Dimitar Kirov, prima Farmacia Hippocrate).

Unde poti manca in Plovdiv?

Poti alege din restaurantele de pe strada principala pietonala cu meniuri internationale cu celebrele: paste, sortimente de pizza si burgeri. Dar recomand sa alegeti si unul dintre restaurantele cu meniu tradiotional balcanic cu influente greci-mediteraneene sau turcesti-orientale. 

Noi am mancat la Rahat Tepe, langa situl Nebet Tepe, restaurantul are o terasa panoramica si un meniu traditional. Fiind pozitionat in centrul vechi, posbil sa gasiti cu greu o masa insa mancarea este buna iar portiile sunt mari.

Nu in ultimul rand va recomand sa incercati unul dintre pub-urile/barurile din zona Kapana, care au un aer tipic hipsterilor.

Pentru desert va recomand sa alegeti una din cofetariile de pe strada principala pietonala, pe timpul sejurului noi am ales cofetaria Affredo, aici poti alege dintre inghetata, waffles, clatite si diferite prajituri.

Per total Plovdiv-ul mi-a lasat o impresie buna si isi merita titlu de capitala europeana a culturii, sunt convins ca in continuare vor lucra la ruinele forumului roman pentru a le transforma in obiectiv turistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *