Nature Escape Trail Running

Istrita Escape -maraton-

Istrita Escape este un concurs ce se desfasoara pe dealurile, potecile si drumurile forestiere din zona Sarata-Monteoru.  Concursul a ajuns la editia cu numarul IV si este organizat de o mana de oameni ce reusesc ca atmosfera  sa fie ca la o alergare intre prieteni ce s-a terminat cu o fasole la tuci si cu o bere rece. In functie de pregatire si pofta de alergare poti alege din urmatoarele: maraton 39km cu 1700 D+, semimaraton 24km cu 1000 D+ si crosul de 10km cu 300 D+.

Photo Credit – echipa Zbor cu Drona

Startul celor 3 curse s-a dat la ora 10:00 din dreptul salii de sport, se pleaca destul de tare mai ales ca prima bucata de 1,5km este pe asfalt. Apoi se intra pe un drum forestier destul de lat si alergabil si deja incepem sa ne mai distantam intre noi. In dreptul punctului in care ne despartim de cei de la cros o prind pe Ana si imi propun sa raman aproape de ea pentru ca stie traseul si este destul de rapida. Traseul urca pana pe la km 6 de unde incepe o coborare rapida pe o poteca ceva mai ingusta pana la punctul de hidratare unde ne astepta Edi, fac refill la flask si iau un pahar de Cola.

CP 2 – Photo Credit- Echipa Istrita Escape

De aici si pana la urmatorul punct de alimentarea avem o urcare lunga de 5km.  Urcarea alterneaza cu mici zone de fals plat alergabile si cu zone ceva mai abrupte de fast hiking. Dupa 1h35 minute ajungem la “Antene” punctul cel mai inalt al traseului si zona in care ma despart de Ana, ea fiind la cursa de semi.

Nu plec din CP inainte de a face un nou refill la flask, 2 pahare de cole, cateva bucati de banana si cativa biscuiti. Traseul de maraton ocoleste antenele si continua cu o coborare de aproximativ 1km prin padurea de pini, unde trebuie sa fii atent la radacini si la pietrele ascunse prin iarba mai inalta. Dupa padure zona se deschide cu o frumoasa panorama asupra localitatilor aflate la poalele dealurilor. Coborarea continua prin zone cu buruieni si iarba uscata inalta pana pe la genunchi, chiar daca nu este o poteca “vizibila” te orientezi foarte bine dupa marcaj.

Biserica dintr-o Piatra – photo credit Iulia

De la km 17 incepe o urcare de aproximativ 300D+ te indrepti catre varful dealului unde se afla “Biserica dintr-o Piatra”. Apoi continui pe culmea dealului, pe langa fosta cariera si asezarile tracice. In departare se zareste o sa cu cateva stanci, acolo este tabara de sculptura si CP-ul de la km 20. Din nou acelasi obicei, refill, cola + banana si ceva alune.

Photo Credit – Echipa Istrita Escape

In zare se vad antenele si pana acolo mai sunt cam 6km, incepem cu o coborare rapida prin padure  iesim din nou la soare pe un drum forestier ce urca usor. Ne intersectam cu strazile unui sat iar apoi continuam cu o urcare de aproximativ 3 km si 250D+.

Photo credit- Echipa Istrita Escape

Am ajuns din nou la “antene”, de data aceasta fiind km 27, ma uit la ceas si vad ca s-au scurt 3h30 de la start, mai sunt aproximativ 11 km pana la finish, inseamna ca ar trebui sa iasa undeva sub 5 ore. Traseul coboara prin padure pe un drum forestier presarat cu pietre, incerc sa fiu atent la semne pentru ca ne mai intersectam din loc un loc si cu alte poteci.

Pana la finish mai alterneaza zonele deschise ,cu vedere catre orasul Buzau, Sarata Monteoru si chiar Muntii Buzaului, cateva coborari prin paduri de foioase ce te scot pe asfalt chiar inainte de finish.

Link strava : https://www.strava.com/activities/2727616271

Pentru ca in timpul cursei nu apuci sa te bucuri prea mult de peisaj, a doua zi ne-am plimbat pe o bucata din traseul de maraton. Ne-am indreptat catre Naeni, satul Varf, pentru a vizita Biserica dintr-o Piatra, un obiectiv turistic pe care nu trebuie sa-l ratezi daca esti prin zona. Biserica este construita din piatra de calcar escavata din fosta cariera. Amplasarea acesteia pe varful dealului, la altitudinea de 600m, face ca aceasta sa fie observata din departare. In apropierea bisericii se afla si cateva urme ale civilizatiei tracice din aceasta zone, gropi funerare ce au fost sapate in calcar in urma cu 2600 ani. La baza dealului se gasesc cateva grote despre care se spune ca ar fi fost locuite in urma cu 7000ani.

La doar 1 km distanta, se afla tabara de sculptura, mai exact pe partea cealalta a dealului se afla o expozitie de sculpturi ce au fost realizate de copii cu varste de pana la 14 ani, elevi ai profesorului Gabriel Manole, initiatorul taberei de sculptura.

Photo credit – Iulia

2 thoughts on “Istrita Escape -maraton-”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *