Nature Escape

Crai de iarna

Iarna se apropia de final si aveam in plan sa profitam de ultimul weekend din februarie pentru a petrece o noapte la Refugiul Ascutit (Carol Lehman). Planul era sa ajungem la refugiu inainte de a se insera, de la Gara Zarnesti am luat-o la picior spre Prapastii, fara sa ne grabim. Pana la Fantana lui Botorog am facut 45 de minute, apoi am continuat pe drumul forestier ce duce catre Cabana Curmatura.

De la bariera, drumul devine mai placut, incepem sa simtim aerul racoros si pur al muntelui, micul strat de zapada incepe sa scartie sub bocancii nostri, iar noi ramanem cu linistea naturii.

E prima data cand parcurg in intregime drumul forestier pana la Curmatura, mereu incercam sa-l evit, sa-l scurtez, aveam impresia ca e banal si mult mai lung. De la Botorog si pana la Cabana am facut aproximativ 1:30h. In prima parte strabati peretii inalti ai Prapastiilor, apoi urci usor serpentinele ce la final se intersecteaza cu drumul ce duce La Table, continui in partea dreapta si stancile lasa locul padurii dese. In final, drumul te scoate in poiana deschisa cu imagine spre Cabana Curmatura, Piatra Mica, saua Crapaturii si traseul ce duce spre Vf. Turnu.

La cabana oprim sa ne alimentam cu o ciorba, un ceai si nelipsita placinta cu ravas. De la geamul salii de mese ne uitam spre creasta, se anunta ceata si vant puternic, momentan inca pare linistit. Nu stam prea mult la cabana, in mai putin de 30 de minute ne strangem rucsacii mari si pornim spre creasta.

Urcam pe traseul marcat cu triunghi albastru (TA) ce ne poarta prin Padinile Frumosei, traseul poate fi accesibil iarna doar celor cu experienta si cu echipament de alpinism. Inainte de a va aventura trebuie verificat stratul zapenii, traseul traverseaza cateva portiuni cu risc de avalansa. Pentru ca stratul de zapada cazut in ultimele 2 seri era destul de mic, am urcat fara emotii.

Traseul dintre cabana si refugiul Ascutit este destul de solicitant, in aproximativ 3km avem de urcat o diferenta de aproximativ 700m.La inceput poteca urca prin padure si in 20 de minute ajungem in mica poiana de unde vara ne-ar fi asteptat grohotisul. De aici, traseul devine ceva mai abrupt si pentru siguranta noastra ne punem coltarii. In continuare, mai alternam cu scurte treceri prin padure si din loc in loc avem deschidere catre panorama muntilor Bucegi si Masivul Leaota. Cu cat urcam in altitudine, vizibilitatea era din ce in ce mai scazuta, temperatura mai scazuta, iar vatul se intetea.

Ajunsi la refugiu, nu prea avem multe de facut asa ca ne pregatim culcusul pentru o noapte lunga si rece.

Dimineata ne trezim cu cateva minute inainte ca soarele sa rasara si reusim sa admiram cum o noua zi prinde contur.

N-am mai zabovit mult, ne strangem lucrurile si coboram pe acelasi traseu, prima pauza la Curmatura pentru o cafea si-o prajitura.

Detalii Traseu:

-gara Zarnesti – Fanta Botorog – Prapastii- Cab Curmatura – Padinile Frumoase- Ref. Ascutit – 15km

-diferenta de nivel: aprox 1500m

-surse apa: la Fantana lui Botorog  si 2 izvoare in apropierea cabanei Curmatura. Atentie in functie de temperatura izvoarelor pot fi inghetate

-dificultate: mediu-dificil.

-portiune traseu: Cabana Curmatura – Refugiul Ascutit recomandat celor cu experienta montana, iarna sunt zone cu risc de avalansa

Track traseu:

https://www.strava.com/activities/3125094518

Echipament recomandat iarna:

-coltari

-piolet

-bete trekking

-pufoaica +hard shell

-basic layer + strat intermediar (tricou + polar)

-manusi + supramanusi

-pantaloni + suprapantaloni

-chiorapi de ski sau de lana merino

-bocanci iarna

-parazapezi

Echipament pentru o noapte la refugiu:

-izopren /salteluta

-sac de iarna

-primus

-termos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *