Nature Escape

Valea si Cascadele Vanturis

ATENTIE!!!

Traseul pe Valea Vanturis este nemarcat si este recomandata parcurgerea acestuia impreuna cu cineva care cunoaste bine zona si a mai parcurs traseul; sunt sanse sa pierzi poteca inca de la inceputul traseului, inainte de a intra pe Valea Vanturis.

Este recomandat persoanelor cu experienta montanta, urcarea pe firul apei reprezinta catararea si descatarea unor stanci.

In lunile mai – iunie debitul apei este destul de mare.

Am intrat pe traseu dinspre soseaua ce leaga Sinaia de Targoviste (DN71), inainte de inceperea serpentinelor, am urmat drumul forestier de pe partea dreapta (Calea Codrului). Dupa aproximativ 500 m de la intrarea pe drumul forestier, se desparte pe partea stanga drumul forestier Vanturis. Cu cat avansam,  fostul drum forestier se distinge greu, fiind acoperit in mare parte de vegetatie si trunchiuri de copac. Noi continuam pana in Poiana Vanturis, unde se mai observa urmele unui fost foisor de vanatoare. Mergem pe o poteca si traversam podetul peste raul Dracului , iar dupa cativa bolovani dam de o conducta veche pe care o vom urma pana aproape de capatul acesteia. Dupa 1 ora de la inceperea traseului, ajungem la baza caderilor de apa de pe Valea Vanturis.

Poiana Vanturis

Valea ne asteapta cu un amalgan de bolovani de toate dimensiunile, adusi de apa si pozitionati pentru a face un traseul cat mai palpitant. In continuare, as putea spune, ca a urmat o serie de sarituri de-o parte si de alta, catarari, descatarari si pasi facuti cu atentie pentru a ajunge cat mai sus.

 Pe tot traseul gasim praguri si cascade,  pentru ca in ultimele zile a cam plouat, unele stanci erau cam umede, trebuia sa fim atenti sa gasim variante de ocolire.

In apropiere de prima cascada Vaturis

De la prima cascada Vanturis nu mai putem continua pe firul apei, astfel, pentru pentru a ajunge in partea superioara a vaii ocolim prin stanga. Urmeaza o urcare destul de abrupt, pe grohotis, ce se traverseaza pe partea stanga.

Panta cu grohotis
sdr

In continuare se desprind mai multe poteci, unele facute de animale, altele de cei care au mai trecut pe aici , suntem atenti pentru a ajunge la baza marii cascade Vanturis.

Cascada mare este impresionanta, are o cadere de aproximativ 50 m, iar in lunile mai-iunie are un debit bogat Vom ocoli cascada mare pe partea dreapta, poteca urca in zig-zag si se continua cu o panta mai abrupa pe partea stanga. Urcam aproximativ 500 m si ne intersectam cu traseul marcat cu punct rosu, de  sub Coltii lui Barbes. De aici putem continua in partea stanga spre Lacul Vanturis sau spre dreapta catre traseul dintre Cota 1400 si cota 2000.

Cascada Mare
dav

Daca alegeti sa continuati spre lacul Vanturis puteti iesi in drumul asfaltat ce leaga Saua Dichiu de Piatra Arsa. In partea dreapta, daca mergeti, ajungeti la catre Cota 1400 si puteti cobori pana la statia de jos a Telegondolei .  Apoi se intra pe drumul Calea Codrului, pe langa Taverna Sarbului si ajungem in  punctul de start al turei.

Detalii traseu:

Dificultate traseu- mediu-  recomandat persoanelor cu experienta montanta. Pentru unele praguri este necesar sa te cateri sau descateri

Durata totala traseu: 9-10 ore

De la intrarea pe traseu si pana la intersectia cu traseul marcat cu punct rosu 4-5 ore (sub Coltii lui Barbes). Continuarea spre Cota 1400 (1 ora) coborare pana la Taverna Sarbului (1 ora) si continuare pe Calea Codrului pana la bariera de pe DN 71 (1 ora)

Distanta: de la intrarea pe drumul forestier Calea Codrului – si intoarcere pe la Cota 1400 – Taverna Sarbului – aproximativ 27 km

Track strava: https://www.strava.com/activities/3593390247

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *