Urban Escape

Bisericile fortificate din Transilvania

O data cu colonizarea Transilvaniei de catre sasi, in zona arcului carpatic au fost fondate aproximativ 250 localitati dupa modelul saxon (cateva uliti, piete si biserici centrale). De-a lungul timpului, pe langa rolul religios al bisiericilor acestora li s-a atribuit si rolul de aparare al satului.

Unele dintre aceste biserici fortificate sunt considerate adevarate cetati cu ziduri inalte, turnuri, poduri mobile si guri de tragere. Sapte dintre aceste monumente arhitecturale au fost incluse pe lista patrimoniului UNESCO: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Viscrii si Valea Viilor. In functie de timpul pe care-l aveti la dispozitie puteti face un mic trip de 2-3 zile in care sa le vizitati.

Biserica Evanghelica din Prejmer este cel mai vechi monument istoric din judetul Brasov. Biserica a fost construita in 1211 de catre Cavalerii Teutoni iar in urma invaziilor straine, regale Sigismund de Luxemburg a decis ridicarea unei fortificatii pentru aparare. Fortificatia este in forma de cerc si este formata din ziduri groase de 3-4 metri cu o inaltime de 12 metri, are 4 bastioane iar la exterior zidului un sant cu apa. Pe langa aceste elemente defensive, fortificatia se poate mandri si cu “orga a mortii”, o arma ce putea declansa simultan mai multe archebuze.

In interiorul fortificatiei erau organizate pe 2-3 nivele mici incaperi numerotate pana la 275, aceastea deserveau in perioada atacurilor ca si loc de adapost pentru fiecare casa a satului. Pe langa acestea mai erau cateva camere pentru depozitarea hranei si doua sali folosite pe post de scoala pentru copii. In prezent se poate vizita biserica, cateva incaperi si poti face un tur al zidului prin pasajele de trecere ale fortificatiei. Ghidul turistic Michelin a evaluat fortificatia cu 3 stelute, obiectivul turistic din Romania cu cea mai mare nota.

Biserica din Viscri este pozitionata pe culmea unui deal, a fost construita la inceputul sec XIII-lea pe locul unei foste biserici romanice si este inclusa pe lista UNESCO. Din secolul XV-lea a fost transformata in biserica fortificata, fiind inconjurata de ziduri de aparare, doua turnuri si doua bastioane.

Dupa ce vizitezi biserica nu trebuie sa ratezi turnul acesteia, la finalul urcarii ai parte de o panorama a intregii zone. In unul din bastioanele fortificatiei se gaseste un mic muzeu cu obiecte sasesti, astfel iti poti face o parerea despre viata simpla a satenilor si importanta traditiilor si a obiceiurilor. Atentie vizitarea turnului se face pe proprie raspundere (e cam subred).

Chiar daca este un mic sat, poti servi masa sau sa te racoresti cu o limonada sau socata in doua din terasele amenajate chiar in gospodariile satesti sau la Restaurantul din Sura. Daca atmosfera satului te-a atras sa stai si peste noapte poti sa te cazezi la una dintre casutele satenilor sau pensiunile din zona.

Mai departe ne oprim in Saschiz, localitate atestata documentar in 1309, care astazi mai numara doar 64 sasi. Biserica Luterana Fortificata Saschiz, construita intre anii 1492-1525, poarta hramul Sfantului Stefan si se diferentiaza de cele pe care le-am vizitat pana acum: deasupra navei de tip cor lung are un etaj fortificat. Constructia masiva este facuta din piatra de cariera si este intarita de 22 contraforturi. Langa biserica, ne atrage tigla smaltuita si colorata a turnului cu ceas. Din pacate din cauza deteriorarii, turnul nu poate fi vizitat.

In cadrul vizitei din biserica am descoperit orga, care este in topul celor mai mari 10 orgi din Transilvania, altarul in stil baroc care a fost adus din Viena, si podul fortificat al bisericii.

Urmatorul obiectiv se afla in localitatea Biertan, atestata pentru prima oara in jurul anului 1200. Timp de aproape 300 de ani intre 1527 si 1867 se poate mandri ca a fost resedinta episcopala saseasca a Transilvaniei.

Biserica Sf. Maria a fost construita intre anii 1490 si 1520 in stil gotic tarziu. Este considerata ca fiind cea mai puternica fortificatie dintre bisericile sasesti, fiind inconjurata de 3 ziduri concentrice cu 6 turnuri si 3 bastioane medievale. Astazi, de doua ori pe luna inca se mai tin slujbe dupa un program bine stabilit. Biserica se poate mandri cu cateva obiecte unice: usa sacrisiei cu cele 19 incheietori, ce a fost premiata la Expozitia Universala de la Paris din 1910, sistem ce inca functioneaza si azi. Cel mai mare altar poliptic din Transilvania, ce este compus 28 de panouri pictate de artistii din Viena si Nurnber si amvonul, din anul 1500, care a fost cioplit intr-un singur bloc de gresie.

Un alt aspect interesant despre Biertan este faptul ca aici timp de aproape 300 de ani a functionat, in una din incapaeri, o inchisoare destinata sotilor care isi doreau sa divorteze. In ceasta inchisoare matrimoniala, cuplul trebuia sa se descurce cu un singur pat, o singura masa, un scaun, o lingura si erau nevoiti sa imparta totul pana renuntau la ideea divortului. Se spune ca metoda a functionat, in cei 300 de ani s-a inregistrat un singur divort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *