Urban Escape

Idei pentru un week-end in Bulgaria

Situata la aproximativ 40 km de Ruse, pestera Orlova Chuka a fost descoperita de catre un cioban in 1941. Numele pesterii vine de la o stanca amplasata deasupra intrarii “Stanca vulturilor”. Cu o marime de 13 km, pestera se afla in topul celor mai mari pesteri din Bulgaria, din acestia 3 km sunt amenajati si pot fi vizitati.  Turul pesterii dureaza aproximativ 45 minute si poate fi facut doar cu ghidul local, intrarea grupurilor se face la ora fixa. Chiar daca cunoaste doar cateva cuvinte in limba romana poti sa intelegi exact la ce se refera. Pestera este total diferita de celelalte pe care le-am vizita, culoarele si labirinturile au fost formate datorita unui rau subteran ce a sculptat roca sedimentara. Pe parcursul turului poti admira coloane, stalactite si stalacmite sub diferite forme: elefant, dinosaur, bufnita, cerb, legada. Culoarele sunt iluminate cu dfierite leduri si creaza o atmosfera de mister. In partea neamenajata a pesterii isi au cuibul 14 specii diferite de lilieci, printre care si liliacul alb. Pret 6 leva/pers

pestera Orlova Chuka

Cascadele Krushuna, la capatul localitatii cu acelasi nume este amenajat Parcul Natural Maarata, inca de la intrare esti atras cu suveniruri si cu o terase unde poti savura o bautura rece sau ceva de mancare. Sunt doua trasee pe care le poti parcurge in 1h30 minute traseul rosu sic el albastru. Traseul rosu incepe cu o poteca lata si cu 2-3 foisoare pentru picnic, nici nu apuci sa te incalzesti si dupa 20 minute ajungi la poalele cascadelor. Traseul albastru urca incet in partea stanga si dupa 15 minute descoperi raurile ce formeaza cascadele, acestea sunt subterane izvorasc din grote. Tot traseul este amenajat cu balustrade si cu locuri unde te poti relaxa in linistea naturii. Pret 3 leva/pers

Cascadele Krushuna

La 20 minute de cascadele Krushuna, pe partea stanga a raului Osam avem parte de un alt obiectiv natural pestera Devetashka. Pestera are o lungime de 3 km, in prima parte intalnim 3 sali mari unde inaltimea trece de 50 de metri. In tavanul pesterii sunt formate 7 gauri de diferite dimensiuni, printre 3 dintre acestea razele soarelui au patruns in interior si au format un ecosistem unic cu plante, arbusti si muschi. Restul pesterii nu poate fi vizitat fiind o zona protejata a speciilor de lilieci care isi au cuibul aici. In urma cercetarilor facute, pestera a fost locuita cu peste 70.000 ani in urma, in anii ‘50 a fost folosita ca adapost militar. Pret 3 leva/pers

Devetashka
Devetashka

Putin mai sus pe raul Osam este asezat orasul Lovech, un orasel mic cu cateva obiective turistice pe care le poti vizita repede:

-cartierul Varosha cu o atmosfera balcanica medievala, casele au parterul din caramida/piatra iar etajul din lemn si cu gardul format din pietre de rau. Stradute mici si inguste ce te urca si te coboara.

-podul acoperit – situat in centrul orasului este locul de unde te poti informa in legatura cu obiectivele turistice si iti poti alege cateva suveniruri facute de mestesugarii locali.

-muzeul etnografic.

-muzeul Vassil Levski – un erou local ce a fost o persoana importanta a miscarii de eliberare nationata.

-ruinele cetatii Hisarya- pozitionata pe dealul de deasupra cetatii, aceasta a functionat ca si fortareata pana in sec XV-lea. Nu este cine stie ce de vizitat, mai mult merita panorama orasului vazuta de pe deal.

Pentru a cuprinde toate obiectivele poti sa petreci un weekend intreg:

-dis de dimineata pornesti la drum si te opresti la primul obiectiv Orlova Chuka, in partea a doua a zilei te cazezi in Lovech unde ai timp sa vizitezi orasul.

-a doua zi te intorci catre tara si te opresti la Devetashka si Krushuna.

TIPS:

-cumpara suveniruri facute de mestesugarii din podul acoperit

-pestera Orlova poate fi vizitata intre 1 aprilie – 1 noiembrie

-nu recomand sa mancati la terasele din parcul natural Maarata – putine optiuni (cartofi prajiti, pita, grill) si preturi cam mari ( 1 pita + 2 fripturi + 2 sucuri  18 leva)

-incearca mancarea traditionala la una din tavernele aflate in cartierul medieval Varosha. Preturi decente (app 25 leva masa pt 2 persoane)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *