Nature Escape

La Om (2238m) – Piatra Craiului

Saua Joaca – vedere spre Creasta Pietrei Craiului

 “Piatra Craiului acesta perla a Carpatilor romanesti, ne copleseste cu farmecul unei lumi salbatice si tacute de stancarii, un paradis al florilor alpine, al caprelor negre si al alpinistilor – Emilian Cristea”. Unul dintre cele mai accesibile trasee catre Vf. La Om sau Piscul Baciului este cel ce porneste de la Casa Folea – La Table – Refugiul Grind – Vf. La Om.

Imagine de pe drumul forestier

Casa Folea – La Table 1:30 h

Am lasat masina la Casa Folea, cea mai veche pensiune ce ofera servicii de cazare drumetilor inca de pe la 1920, de aici am urmat traseul marcat cu CR (cruce rosie) catre La Table. In prima parte a treseului mergem pe drumul forestier ce trece pe la poalele muntilor si se indreapta catre Saua Joaca, pana aici se urca lejer, drumul fiind destul de lat si fara pante prea inclinate. Imadiat dupa prima urcare ajungem in Saua Joaca si avem o imagine de ansamblu asupra crestei Pietrei Craiului si a Varfului ce imparte Creasta in cele doua segmente (Nordica si Sudica). Intram din nou in padure si ne apropiem de izvorul din zona La Table, aici decidem sa ne refacem proviziile cu apa fiind singura sursa de apa de pe traseu.

La Table – Refugiul Grind  0:30 h

De aici urmam traseul marcat cu BR (banda rosie) ce duce in creasta, drumul forestier se transforma in poteca ce trece printr-o zona cu multi brazi culcalti la pamant dar si una de tip “pepiniera” unde intalnim braduti ce asteapta sa creasca, semn ca natura isi face singura rostul ei fara interventia omului.

Refugiul Grind – Vf. La Om 2:00

Refugiul din Grind este pozitionat la 1620m si a fost refacut in ultimii ani, o optiune pentru cei care vor sa petreaca o noapte si sa porneasa spre creasta cat mai devreme. De aici urmeaza partea cea mai solicitanta a traseului, aproximativ 2 ore de urcare constanta catre creasta. Prima ora o urcam  pe o poteca iar de-o parte si alta a ei intalnim o parte din flora Pietrei Craiului. Ne apropiem de stancarie si decidem sa facem un ultim popas inainte de a urca catre Varf. Poteca incepe sa fie acoperita de grohotisul specific al Pietrei Craiului, un fenomen mormologic des intalnit in acest masiv. Cu cat ne apropiem de varf cu atat parca prindem puteri si ultima urcare merge destul de bine, ne ajutam de cate o stanca, mai cu o mana, mai cu doua. Dupa finalul grohotisului poteca mai serpuieste putin inainte de a ajunge in creasta. De aici orizontul se mareste si avem o imagine de ansamblu catre toate masivele (Postavarul, Bucegi, Leaota, Iezer-Papusa, Fagaras si Muntii Perisani). Aici ne aflam la mijlocul crestei si avem mai multe variante, in functie de timpul pe care-l avem la dispozitie: pana la Vf Turnu (creasta Nordica aproximativ 5 ore), spre Saua Funduri in jur de 3-4 ore sau spre Plaiul Foii prin Zaplaz – aproximativ 5 ore.

Pentru intoarce am ales acelasi traseu. Pentru cei care vor sa se cazeze la finalul traseului pot opta pentru Casa Folea sau una din pensiunile din satul Pestera.

Detalii Traseu

Dificultate: medie

Lungime: 13km

Diferenta de nivel: 1100m

Durata traseu: 8-9 ore dus-intors

Recomandari: 

-bete de trekking

-apa suficienta (singura sursa de apa La Table)

-in caz de ploaie portiunea superioara a traseului urcarea sau coborarea prin grohotis poate deveni foarte dificila.

Track Strava: https://www.relive.cc/view/2433507987

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *