Trail Running

Retezat SkyRace- Buta

Retezat Sky Race nu era in plan pentru acest an, pe la mijlocul lunii aprilie am primit o invitatie pentru traseul- Buta, asa ca nu o puteam refuza.

Cu amintirile de pe traseul Custura din urma cu 2 ani, cand am prins grindina si vantul puternic exact pe portiunea de creasta a vf. Custura, mi-am pregatit rucsacul cu tot ce aveam nevoie: foita, trusa prim ajutor, folie de supravietuire si bluza cu maneca lunga. Ceva mai slab stateam la capitoul de antrenamente, anul acesta aveam doar semi Intersport de la Brasov si cateva drumetii cu ceva diferenta de nivel.

Traseul Buta are o lungime de 23km cu 1400 diferenta de nivel.

Startul s-a dat la ora 10:30, primii 2 km fiind pe asfalt s-a inceput destul de tare iar dupa podetul de peste Jiul de Vest am inceput urcarea prin padure pana la manastire. Urcarea imi potoleste pofta de alergat si se transforma in mers rapid, scot betele si incerc sa am un ritm constant.

La primul punct de hidratare  (km 4,2) ajung in aproximativ 45 minute, ma opresc pentru 2 pahare de apa si apoi incep urcarea catre PC (km 6,5) unde aveam timp limita de 1:45. Aici reusesc sa ajung in 1:20h, cam cu 5 minute mai slab decat timpul precedent.  La puncul de de alimentare am ales doar 2-3 bucati de lamaie si portocala, apoi  am continuat catre golul alpin.

Pe urcarea catre Vf. Plesa (1840m) simt ca ma cam lasa bateriile, avand o imagine de ansamblu asupra crestei fac o scurta pauza pentru poze. Urmeaza culmea catre Vf. Piule, cu zone in care alterneaza urcari scurte si abrupte cu zone de fals plat ceva mai alergabile. In doua zone de traversare ma trezesc prins intre 3 alergatoare care aveau ceva emotii in zona alpina, nu prea aveam variante de ocolit asa ca stau  linistit.

Chiar inainte de Vf. Piule, nu prea mai ma simt bine aveam senzatie ciudata si ramasesem fara energie. Ma opresc pe marginea culmii si incerc sa ma bucur de peisajul catre Custura. Dinspre vale se observa un nor mare si negru ce se indrepta in zona alpina. Imi dau seama ca nu mai este foarte mult pana cand ploaia o sa ajunga in zona noastra, atmosfera parea destul de incarcata si ma asteptam sa fie si ceva descarcari electrice.

Mi-am inchis telefonul si am pornit-o la vale pentru a nu ma prinde ploaia in zona alpina. Imediat ce termin coborarea prin jnepenis incepe sa se auda cateva lovituri de piatre, ca si cum s-ar fi pravalit la vale ceva grohotis, urmate de un tunet in apropiere. Ma grupez sub brazi cu inca 4-5 alergatori si ne trezim bombardati de grindina, mare cam cat oul. Chiar daca eram sub adapost mai eram nimeriti de unde bucati de grindina. Dupa cateva minute se mai linisteste si incepem sa alergam catre Buta.

La CP Buta, bag 2 pahare isotonic, 2- 3 bucati portocala ceva cascaval si incep coborarea pe drumul forestier care, dupa ploaia cu grindina era cuprins de ceata. Din loc in loc se mai observau urme de grindina dar de dimensiuni ceva mai mici. Picioarele merg destul de bine chiar incepeam sa depasesc alergatori dar cu cat ma apropiam de finish incepeam sa ma resimt si sa raman fara energie.

Pe ultima bucata prin padure, chiar inainte de finish am lasat-o moale unele pante erau pline de noroi si am zis sa fiu atent macar sa pic.

In final au iesit undeva in jur de 5 ore, din care am invat ce inseamna sa nu te pregatesti pentru o cursa si sa nu te alimentezi corespunzator inainte si pe parcursul ei. 

Echipament:

-rucsac alergare 8L – Scott

-adidasi The Nord Face vertical

-Sort si Tricou Salomon

-Foita Decathlon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *