Nature Escape

Braul lui Raducu

ATENTIE – Braul lui Raducu este poteca nemarcata ce leaga traseul Jepii Mici de Jepii Mari – cotata la gradul 1A alpinism. Recomand parcurgerea braului impreuna cu persoane care cunoasc bine zona si au o buna orientare in teren. In partea Nordica a braului exista sansa de a pierde poteca si de a ajunge pe trasee ceva mai expuse. Pentru parcugerea in siguranta a traseului consider ca este necesar sa aveti in echipamentul recomandat: casca alpinism si o semicoarda in cazul in care este necesar sa asigurati anumite treceri.

Dupa ce am parcurs aproape ¾  din Jepii Mici, facem stanga pe o brana inierbata pe langa ultimii braduti. Inainte de a intra pe portiunea nemarcata a traseului ne echipam corespunzator si discutam ultimele detalii pentru parcurgerea in siguranta a traseului.

Braul ne poarta chiar pe sub peretii de stanca, este destul de accidentat, cand te urca pieptis, cand te coboara prin jnepenis. Dupa ce am apucat sa ne obisnuim cu terenul avem de traversat cu ceva emotii Valcelul Lupului, pentru ca mai prezinta o portiune de 5 m de zapada. Pe traversare incerc sa las urme cat mai bune pentru fiecare din spate, limba de zapada coboara spre saritoare si trebuie sa fim prudenti. Scot semicoarda pentru asigurarea grupului, o arunc spre Robert, dar fiecare se descurca foarte bine si fara ea, concentrati si cu stapanire de sine.

Photo credit -Oana Radulescu

Pe urmatoarea latura, ne oprim putin si privim in zare catre peretele Caraimanului, se observa Crucea Eroilor si braul portitei, unde urmeaza sa facem o tura. Traseul incepe sa ne surprinda, savuram linistea si frumusetea naturii, din loc in loc avem imagini surprinzatoare spre muntii Neamtului si Baiului, Busteni si Valea Prahovei.

Pe urmatoarea portiune trebuie sa fim atenti la fiecare ramificatie, sunt doua zone unde ai putea pierde braul si sa iesi pe o carare ceva mai jos, una dintre ele te poate duce pe o zona care se ingusteste destul de mult pana ajungi sa te folosesti doar de prizele din stanca.

Braul are o vegetatie bogata cu jnepeni, conifere, iarba inalta si flori alpine. Pe unele pante ai impresia ca te cateri si ai nevoie de o mica pauza de revenire. In zona Valcelului Mare al branei surprindem atat pe poteca cat si partea superioara a lui un grup de 3-4 capre negre. Asteptam sa plece si ne continuam traseul, mai traversam Valcelul cu Zimbri si ne apropiem repejor de creasta acestora.  

Photo credit – Andreea Ghinea

Pe Creasta cu Zimbri am facut o pauza mai mare, am povestit, ne-am bucurat de soare si de panorama pe care o aveam. De aici se observa si cateva trasee ce te scot in zona platoului pe Vf. Jepii Mici : Hornul cu Florile (1A), Valcelul Claitei (1B).

In partea sudica, braul este mult mai vizibil. Chiar daca dupa Claia Mare in principiu avem mai mult de coborat nu scapam asa usor si traversam pe rand: Comorile Claii, Comorile de mijloc si Comorile Branei.

Ne apropiem cu pasi repezi catre Valea Urlatorii Mici, de aici poteca incepe sa dispara, se coboara aproximativ 100m pe firul vaii pana prindem din nou braul ce incepe sa urce si cam in 20 minute ajungem in traseul Jepii Mari.

Detalii traseu:

Jepii Mici – cruce albastra – 2h

Braul lui Raducu- poteca nemarcata – 4h

Jepii Mari – triunghi albastru – 2h

Surse de apa: doar pe Jepii Mici

Echipament:

-bocanci -pantaloni lungi-tricou-bluza cu maneca lunga-poita ploaie si vant-husa rucsac- -folie supravietuire – trusa prim ajutor – cutit- frontala  – casca – semicoarda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *