Nature Escape

Apusul de pe Vf. Toaca

De la Cabana Izvorul Muntelui alegem sa urcam pe traseul marcat cu banda rosie (BR) ce duce catre Cabana Dochia. Dupa ce traversam drumul asfaltat intram pe poteca ce urca de-alungul Paraului Maicilor. Dupa aproximativ 45 minute, poteca incepe sa urce ceva mai sustinut pana in Poiana Maicilor (1321m) de unde avem o panorama asupra zonei.

Traseul continua prin padure, poteca serpuieste printre tufele de zmeura iar urcarea pare mai lina. In partea dreapta avem vedere catre peretele de de stanca amenajat cu polite inierbate. La iesirea din padure ajungem in dreptul Clailor lui Miron, doua turnuri semete ce iti fura privirea. Pe cateva brane ale acestora avem bucuria de a vedea si cateva flori de colt.

In continuare urcam pieptis si dupa cateva serpentine ajungem pe platoul Ocolasul Mic, undeva pe partea stanga avem si un izvor cu apa potabila.  Pe platou mai continuam pentru inca 10 minute, trecem pe sub varful Ocolasul Mic iar apoi incepem sa coboram printr-o vegetatie inalta cu diferite flori alpine. Inainte de a iesi in golul alpin avem o ultima urcare mai abrupta intre stanca Viperei si peretele Pietrei Late. De aici poteca continua pe platou pana la Cabana Dochia (1760m).

Cam cu 1h30 min inainte de a apune soarele am ales sa mergem catre Vf. Toaca (1904) pentru a prinde ulimele raze ale soarelui. De la cabana poteca continua pe platou pana in dreptul statiei meteo iar de aici avem de urcat aproximativ 520 de trepte pana pe varf.

Vf. Toaca
Apusul vazut de pe Vf. Toaca
Vedere spre Vf. Ocolasul Mare

A doua zi am ales sa coboram catre Cabana Izvorul Muntelui pe traseul marcat cu banda albastra (BA). De la cabana Dochia poteca se indrepta catre cele 2 stanci “Cetatuia si Calugarii” si coteste in dreapta catre padure. Coborarea merge destul de bine si dupa 20 minute ajungem in dreptul Detunatelor. Poteca inconjoara Turnul Rachitis si dupa inca 20 minute ajungem in zona Pietrei cu Apa, o stanca de calcar cu o mica grota la baza. Dupa o scurta pauza ne continuam traseul si ajungem in zona rezervatiei “Polita cu Crini” datorita palcurilor compacte de larice sau zada. Zada este denumirea conurilor feminne care apar primavara inaitne de aparitia frunzelor. Vegetatia din jur se schimba si incepe sa intram in padurea de foiase de aici si pana la Curmatura Lutu Rosu este o cobare nu foarte abrupta dar lunga. De la Curmatura si pana la Cabana Izvorul Muntelui se mai fac aproximativ 30minute.

Detalii traseu: Banda Rosie – Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Cabana Dochia

Distanta: 6.5 km

Diferenta de nivel: 1200+

Dificultate: medie

Durata: 4-5 h

track strava https://www.strava.com/activities/2650061049

Detalii traseu: Cabana Dochia – Vf. Toaca

Distanta: 1.5 km

Diferenta: 150m +

Dificultate: usor

Durata: 1 ora

track strava https://www.strava.com/activities/2650060142

Detalii traseu: Cabana Dochia- Detunatele- Polita cu Crini- Izvorul Muntelui

Dinstanta: 6 km

Difetenta: 1100-

Dificultate: medie

Durata: 2h30-3h

track strava https://www.strava.com/activities/2650060456

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *